9 studiekeuze tips die de vloer aanvegen met elke beroepskeuzetest (en waar je stinkend rijk mee kunt worden)
1. Kijk verder dan je neus lang is. Kijk ook rond in een sector die niet je eerste keus is. In de zorg, transport en logistiek en de industrie liggen veel (carrière-)mogelijkheden. Nu. En in de toekomst.
2. Een opleiding met een baangarantie. Die vind je hier: studieperspectief.nl
3. Nieuwe functies: social media manager, architecte verticale tuinen, monteur/ingenieur elektrische auto’s, energie-adviseur, zorgmanager, app-ontwikkelaar, ICT-beveiliger, data visualist, robot-monteur, afval-expert, orgaanontwikkelaar.
4. Jouw uitgangspunt. Ontdek waar je het meeste plezier aan beleeft: fantaseer, knutsel, blog over je passie, schilder, verzamel schelpen, reken uit je hoofd, dicht, schrijf, sport, netwerk, maak muziek, dans, fotografeer, heb lief. Neem je passie mee in je studiekeuze. THE ONLY WAY TO DO GREAT WORK IS TO LOVE WHAT YOU DO (Steve Jobs)
5. Begin een bedrijf. Albert Heijn was 21 jaar toen hij het kruidenierswinkeltje van zijn vader overnam. De verkoop van zelf gebakken koekjes en zelf gebrande koffie was meteen een succes. Je bent nooit te jong om de ondernemer in jezelf te herkennen.
6. Kies goed. Besteed aandacht aan je studiekeuze. Een slechte keuze kost je sowieso geld. Wist je dat de helft van de Nederlandse werknemers spijt heeft van de studiekeuze? Dat gaat jou niet gebeuren!
7. Techniek betaalt! Het hoogste salaris verdien je na een technische studie: werktuigbouwkunde of technische natuurkunde. Met een studie economie en landbouw zit je ook aan de top. Dit geldt voor hbo-ers en academische studenten, volgens het Nationaal Salaris Onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit in opdracht van Intermediair.
8. Blijf nieuwsgierig. Ook als je hebt gekozen. Kiezen is een ontwikkelingsproces, waarin je jezelf ontdekt. André Kuipers wilde vroeger archeoloog worden; uiteindelijk heeft hij het hogerop gezocht – en gevonden.
9. Deel je vragen, ervaringen en je twijfels. Nu ben jij de studiekiezer die een student om raad of hulp vraagt, over een jaar is het andersom. Retweet, stuur door, like – want je kent vast iemand die je met haar of zijn studiekeuze kunt helpen!
Photo credit: Steve Corey via photopin cc