Home / Kiezen / Beter doorstromen van mbo naar hbo

Beter doorstromen van mbo naar hbo

Beter doorstromen naar van mbo naar hbo. Mbo-leerlingen die aan een hogeschool willen doorstuderen moeten voortaan een hbo-opleiding kiezen die enigszins aansluit bij hun vooropleiding. Als de richting die ze willen volgen te weinig raakvlakken vertoont met hun diploma, moeten ze eerst bijscholing volgen.

Aansluiting

Minister Bussemaker wil met de maatregel de aansluiting tussen mbo en hbo verbeteren. Nu is het nog zo dat iemand met een mbo-opleiding in het domein ‘economie en administratie’ moet worden aangenomen op een technische hbo-opleiding of iemand met een mbo-diploma uit het domein ‘handel en ondernemerschap’ automatisch naar een zorgopleiding op hbo-niveau kan.
Minister Bussemaker wil voor zeven combinaties een einde maken aan dit automatisme. Reden is dat sommige groepen mbo’ers die doorstromen naar het hbo de eindstreep niet halen.

Combinaties

De combinaties waarbij strengere eisen worden gesteld aan doorstroming zijn:

– Techniek en procesindustrie (mbo) naar economie (hbo);

– Handel en ondernemerschap (mbo) naar gezondheidszorg (hbo);

– Handel en ondernemerschap (mbo) naar techniek (hbo);

– Economie en administratie (mbo) naar gezondheidszorg (hbo);

– Economie en administratie (mbo) naar techniek (hbo);

– Zorg en welzijn (mbo) naar economie (hbo);

– Voedsel, natuur en leefomgeving (mbo) naar economie (hbo)

Die mbo’ers halen gemiddeld slechtere resultaten en vallen vaker uit dan medestudenten die wel een vooropleiding hebben gedaan die aansluit bij hun studie. Het gaat om ongeveer 5 procent van het totaal aantal mbo’ers dat doorstroomt naar het hbo.

Met de strengere eisen blijft de doorstroom tussen niet-verwante mbo- en hbo-opleidingen mogelijk maar worden er voor sommige combinaties aanvullende eisen gesteld. Soms zal dat ertoe leiden dat een leerling bijscholing nodig heeft om achterstanden weg te werken.

Om te voorkomen dat de huidige mbo-studenten de dupe worden heeft Bussemaker besloten de maatregel in het studiejaar 2015-2016 in te voeren. Dit geeft mbo- leerlingen de tijd zich erop voor te bereiden.

(Bron: nos.nl)

Check Also

De Studie Zelfcheck

Met De Studie Zelfcheck vind je de studie die aansluit op jouw profiel, vooropleiding en …

Decanen inschrijven voor eZine

[mc4wp_form id=”1909″]

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin