Home / Kiezen / Kies je met je hoofd of je hart?

Kies je met je hoofd of je hart?

Maak jij je wel eens  zorgen over jouw kansen op een baan na je studie? Zou je daarom de studie die je zo leuk vindt niet gaan doen?
In het nieuws  lees of hoor je vaak over werkeloosheid onder net afgestudeerden, de zogenaamde starters. Veel ouders maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Maar ook veel van jullie leeftijdsgenoten doen dat. Wij merken dat in de gesprekken tijdens onze studiekeuzetrajecten.

Studies als Fiscale Economie, Fiscaal Recht, technische studies, gezondheids- en laboratoriumstudies, Notarieel Recht en de lerarenopleidingen hebben de beste baankansen. Voor culturele, bedrijfskundige of taalkundige studies zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. (bron: Elsevier en de Raad voor Werk en Inkomen)
Maar wat als je geen aanleg hebt voor wiskunde of natuurkunde? En als je wel goed bent in talen en interesse hebt in sociale of culturele studies? Of sterker nog: als je passie toneel is “Moeder, ik wil bij de Revue!!!!” of muziek of beeldhouwen? Moet je dan toch gaan voor die verstandige keuze?

“Niet doen”, zei Frans Meijers, lector Pedagogiek aan de Haagse Hogeschool, al in 2009. “Een studie die je kiest op basis van je verstand hou je maar een half jaar vol. Uit onderzoek dat jaar van ResearchNed bleek dat studenten die hun studie hadden gekozen op basis van loopbaan-, status- of salarisverwachtingen meer kans liepen uit te vallen in het eerste jaar dan studenten die een studie hadden gekozen die ze leuk vonden.
Ook dagblad Trouw waarschuwde een paar maanden geleden: kies een studie nooit alléén om de grotere kans op een goede baan plus vet salaris. Studenten voor wie dat de doorslag geeft bij hun studiekeus, blijken namelijk vaker met hun studie te stoppen. Kies dus ook uit inhoudelijke interesse, dan is je kans op studiesucces veel groter.

Worden afgestudeerden van opleidingen met matige of slechte baankansen allemaal werkloos? Natuurlijk niet! Ze zullen alleen meer moeite moeten doen om een baan te vinden. Ze moeten misschien verhuizen of een lager salaris accepteren. En de besten vinden altijd wel een goede baan!
Dus weet wat je kiest en sluit je ogen niet voor het toekomstperspectief van de studie die je wilt gaan doen!
Gelukkig leiden er meer wegen naar Rome!
Ruim 60% van alle werknemers heeft een studie gedaan die niet direct aansluit op het werk dat ze nu doen. Vraag maar eens om je heen aan mensen wat ze hebben gestudeerd en wat nu hun baan is.

Blijkbaar kunnen mensen dus prima een switch maken in hun loopbaan en zich verder ontwikkelen. Dat past bij een steeds sneller veranderende maatschappij. Mensen moeten flexibel zijn en steeds nieuwe kennis en vaardigheden verwerven om deze veranderingen bij te benen. De nieuwe werknemer is een kenniswerker die zichzelf blijft ontplooien.
Dat zou pleiten voor het kiezen van een studie op basis van inhoud dus interesse (hart)
Denk je dat jij een studie durft te kiezen die echt bij jou past? Als je daardoor ook plezier krijgt in leren, komt het wel goed met jouw kansen op de arbeidsmarkt.

StudiekeuzeOpMaat begeleidt jongeren bij hun keuze voor een opleiding in het HBO en aan de Universiteit.button-meerinformatie 

Check Also

De Studie Zelfcheck

Met De Studie Zelfcheck vind je de studie die aansluit op jouw profiel, vooropleiding en …

Decanen inschrijven voor eZine

[mc4wp_form id=”1909″]

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin