Home / Kiezen / Mijn kind helpen met studiekeuze: 6 tips

Mijn kind helpen met studiekeuze: 6 tips

Mijn kind helpen met studiekeuze, hoe doe je dat? Wat kunt u als ouder bieden?

Laatste update: 16 februari 2018

Mijn kind helpen met studiekeuze(Bron en foto: Studiekeuzekind – Blog)
Ouders zijn belangrijker dan ooit voor scholieren die een studie moeten kiezen. Scholieren zien hun ouders als dé ideale studiekeuzecoach, omdat u uw kind het beste kent.
Vindt u het moeilijk om uw kind bij te staan bij haar of zijn studiekeuze? Dan heeft De Studiekeuzekrant slimme tips voor u:

1. Begin bij uw kind

Ga uit van uw zoon of dochter. Want bij die persoon begint de keuze. Het kind staat centraal en niet u. Bespreek de passies van uw kind, in tegenstelling tot bepaalde zaken op te dringen.

2. Ga mee naar open dagen

Voor hogescholen en universiteiten zijn ouders heel belangrijk; vergezel uw king naar een open dag en bespreek die later. Sommige scholen organiseren ook open dagen uitsluitend voor ouders. 

3. Meeloopdagen en proef studeren

Om studie-uitval tegen te gaan willen scholen dat leerlingen goed kiezen. Daarom zijn er meeloopdagen en proef studeer dagen. Hierbij komt de studiekiezer in contact met docenten en studenten. Ook al is uw kind al zeker van de keuze, breng toch altijd deze mogelijkheden onder de aandacht.

Mijn kind helpen met studiekeuze, waarom en hoe doe je dat?

4. Kijk mee naar de kwaliteit

Is er al een school in beeld bij uw studiekiezer? Dan kunt u zelf de kwaliteit van de opleiding bekijken, door op internet op zoek te gaan. Of spreek studenten op een open dag aan op de kwaliteit van de opleiding. Hoe is de begeleiding van studenten, zijn zij tevreden?

5. De opleiding is prima, maar wat biedt de stad?

Gaat u samen naar een open dag? Daarna is een etentje in de stad van de hogeschool of universiteit een goede manier om de sfeer van de stad te proeven. Bekijk ook eens de mogelijkheden, zoals het aanbod van studentenkamers in de stad.

6. Time-out voor de twijfelaar
Gaat het (nog steeds) niet lukken met de studiekeuze? Mogelijk. Voer de druk niet op. Een tussenjaar is altijd mogelijk. Maar: een tussenjaar is alleen zinvol als er aandacht aan de studiekeuze wordt besteed. Aan een jaar in de horeca werken op een tropisch eiland heeft een studiekiezer niets. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of aan de diensten van studiekeuzecoaches.

Vindt u ‘Mijn kind helpen met studiekeuze’ interessant?
Lees hier meer over hoe u uw studiekiezer kunt helpen.

Hier vindt meer informatie over uw rol als ouders bij studiekeuze

Check Also

De Studie Zelfcheck

Met De Studie Zelfcheck vind je de studie die aansluit op jouw profiel, vooropleiding en …

Decanen inschrijven voor eZine

[mc4wp_form id=”1909″]

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin