Open dagen hbo en universiteiten zijn een prima gelegenheid om te onderzoeken of een opleiding bij jou past. Als je bezig bent met je studiekeuze zijn er veel (gratis) instrumenten die je kunnen helpen. Online kun je zoveel vinden dat je al snel van het padje af raakt.
De opleidingen zelf bieden tegenwoordig veel gratis ondersteuning aan de studiekiezer: meeloopdagen, open dagen, proef studeren, de ‘loopbaanadviseur dag’ en zelfs de ‘late beslissers dag’.
Het grote voordeel is dat je tijdens deze open dagen hbo of universiteit op de opleiding bent en tussen de studenten rondloopt. De enige manier om erachter te komen ‘hoe het daar voelt’ en of je er op je gemak bent.
Ga je binnenkort kennismaken met een nieuwe school of opleiding op een open dag? Hier zijn slimme tips, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten!
Open dagen hbo
Probeer tijdens een open dag vooral studenten te spreken die de opleiding volgen. Dan hoor je van de ervaringsdeskundige waarom zij of hij een opleiding leuk vindt en wat lastig is.
Bedenk ook waar je zelf de voorkeur aan geeft: vind je het prettig om deel uit te maken van een grote groep studenten of wil je juist in kleine groepen werken? Werk je graag onder begeleiding of liever zelfstandig?
Hier nog wat slimme vragen die je aan een student kunt stellen op open dagen hbo of universiteit:
■ Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?
■ Krijg je hoorcolleges, practica, werkgroepen of werkcolleges?
■ Werk je veel samen?
■ Hoe groot zijn de groepen?
■ Hoe is het contact met de docenten?
■ Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?
■ Hoeveel studenten zitten in het eerste jaar?
■ Hoeveel studenten vallen uit? Waarom?
■ Zijn er bepaalde ‘struikelvakken’ die lastig zijn? Heb je tips om die wel te halen?
■ Is er een bindend studieadvies en wat houdt dat in?
■ Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of moet je juist opdrachten maken?
■ Waarin verschilt deze opleiding ten opzichte van dezelfde opleiding in andere steden?
■ In welke beroepen komen de meeste studenten terecht?
■ Zijn er ook studenten- of studie-verenigingen verbonden aan deze studie?
■ Is er een introductieperiode en hoe gaat dat?
(Bron: www.studiekeuze123.nl)
Heb je een open dag bezocht en wil je meer weten, dan ga je proef studeren of naar een meeloop dag.
Proef studeren
Bij proef studeren wordt een les voor jou opgezet, vaak met een mix van theorie en praktijk. Je doet dit dus in een groep studenten. Je kunt ontdekken of de opleiding bij je past, of je de leerstof interessant vindt.
Je krijgt bijvoorbeeld een of meer opdrachten in een les, die je onder begeleiding van studenten of docenten gaat uitwerken.
Het verschil met een meeloopdag, is dat bij een proefstudeerles meer rekening wordt gehouden met studiekiezers.
Groot voordeel: je komt in contact met andere studiekiezers, die misschien ook deze opleiding willen gaan doen en je komt sowieso in contact met leerlingen en studenten met dezelfde interesses. Dan kan het heel zinvol zijn om in de pauze met elkaar te praten.
Je proeft de sfeer op de school en je krijgt een goede indruk van hoe de opleiding is.
Meeloop dag
Wil je individueel meelopen, onder begeleiding van een student? Meld je dan online aan voor een meeloop dag. Een student begeleidt je voor een dag op de hogeschool of universiteit. Het kan ook dat je een dag meedraait met een groep eerstejaars op de opleiding, terwijl de student naast je zit. Je volgt colleges en dat is een prima uitganspunt om je interesses te delen met anderen.
Omdat je tijdens de meeloop dag wordt gekoppeld aan een student, word je niet meteen in het diepe gegooid. Heel prettig, want je komt toch in een nieuwe omgeving met onbekende mensen terecht.
En als de begeleidende student de tijd heeft, neemt hij of zij je na afloop misschien nog mee voor een toer door de stad. Ook niet onbelangrijk en … leuk!
Alle open dagen vindt je op studiekeuze123.nl