Home / Havo-hbo / De pabo, top-investering in jezelf

De pabo, top-investering in jezelf

De pabo is een top-investering in … jezelf! Met een pabo-diploma ben je verzekerd van een baan; bovendien kun je doorgroeien met een vervolgopleiding. Een pabo-opleiding is breed: je ontwikkelt je creativiteit en je staat midden in de maatschappij.

(Tekst: Han Sjakes)
Laatste update: 10 januari 2019

Goede kansen op mooie banen
Stel dat je kiest voor het basisonderwijs, hoe zit het dan met de kans op een baan? Nou, de vooruitzichten zijn heel goed! De situatie op de arbeidsmarkt in het basisonderwijs ziet er heel gunstig uit. Dat is tenminste de verwachting, want niemand kan in de toekomst kijken.
Wat onderzoekers wél kunnen voorspellen is het aantal onderwijzers en onderwijzeressen dat de komende jaren met pensioen gaat. En dat zijn er heel veel. Meer dan een derde van de leraren op de basisschool is op dit moment namelijk ouder dan vijftig jaar. Dit betekent natuurlijk dat er de komende jaren banen vrijkomen voor jonge mensen.
Tegelijkertijd zijn er de laatste jaren minder jongeren naar de pabo gegaan. Er komen dus niet alleen banen vrij, als jij nu voor de pabo kiest, heb je straks ook nog eens minder concurrentie op de arbeidsmarkt. Kortom, de verwachtingen zijn hartstikke gunstig!
(Bron: Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, Universiteit van Maastricht)
Juf of meester, maar dan anders
Na de pabo mag je lesgeven in het basisonderwijs, maar er zijn nog andere beroepen mogelijk. We noemen er een paar:
. Educatief medewerker in een museum
Leuke educatieve dingen voor kinderen en jongeren bedenken en organiseren.
. Onderwijskundig medewerker in de volwasseneneducatie
. Remedial teacher
Kinderen helpen die moeite hebben met leren
. Interne begeleider (IB’er)
Als IB’er help je kinderen die extra aandacht nodig hebben en/of je coacht andere leerkrachten
. Trainer in het bedrijfsleven
Opleidingen verzorgen voor het personeel.

Verder leren na de pabo
Met een pabo-diploma kun je doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Je kiest dan eerst een van de vele vakken, bijvoorbeeld een taal, aardrijkskunde, techniek, drama of muziek – er zijn talloze vakrichtingen in het vmbo en havo/vwo. Vervolgens kun je in deeltijd voor de klas staan en daarnaast bij een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs studeren voor je lesbevoegdheid.

Ben jij een echte carrièretijger? Vraag dan hier een gratis brochure aan over de opleiding van je keuze: Bachelor opleiding

Voor vwo: academische pabo
Als je van het vwo komt kun je kiezen voor de academische of universitaire pabo. Soms noemen ze dit alpo: academische lerarenopleiding primair onderwijs. Ongeveer twintig pabo’s bieden deze mogelijkheid. Naast de lerarenopleiding op de pabo volg je op een universiteit een studie pedagogiek of onderwijskunde. Na vier jaar heb je dan twee bachelordiploma’s.

Toelatingseisen voor de pabo
In sommige gevallen gelden toelatingseisen voor een studie aan de pabo. Het gaat daarbij om de vooropleiding en de kennis die je moet hebben voordat je aan de pabo mag beginnen.
Als je een vwo-diploma hebt of al een andere hbo-opleiding hebt afgerond, dan mag je sowieso naar de pabo. Ben je havist of mbo’er, dan moet je aantonen dat je genoeg weet over de vakgebieden natuur & techniek, aardrijkskunde en geschiedenis voordat je naar de pabo mag.

Informeer bij de pabo hoe het precies in jouw geval zit, want er zijn grensgevallen. We beschrijven hier de drie mogelijkheden die het meeste voorkomen.
1
Je hebt de havo afgerond met de drie genoemde vakgebieden in je examenpakket. Dan mag je zonder extra eisen naar de pabo. Een vavo-certificaat havo (volwassenenonderwijs) voor deze drie vakken is ook geldig. Je weet genoeg van natuur & techniek als je eindexamen hebt gedaan in óf natuurkunde óf biologie óf NLT (natuur, leven & technologie).
2
Je hebt je havo-diploma, maar niet alle drie vakgebieden zaten in je examenpakket. Voor de vakken waarin je geen examen deed moet je dan een toelatingstoets doen.
3
Je hebt een diploma mbo4. Dan moet je voor elk van de drie genoemde vakgebieden een toelatingstoets doen.
Er zijn goede mogelijkheden om je voor te bereiden op de toelatingstoetsen. Kijk op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Beter basisonderwijs, dat ben jij!
De extra toelatingseisen voor de pabo zijn er niet voor niets. Goed onderwijs is belangrijk voor de toekomst van de kinderen en ook voor de toekomst van ons land. De extra eisen zullen de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Bovendien maakt het de kans voor jou op een succesvolle carrière in het onderwijs groter. Zo zit dat. Leve de nieuwe generatie juffen en meesters!

Open dagen op de pabo
Wil je een open dag bezoeken van een pabo-opleiding? Kijk dan op de agenda van alle open dagen bij hogescholen en universiteiten op www.studiekeuze123.nl. Je vindt er zo een pabo bij jou in de buurt.

Check Also

De Studie Zelfcheck

Met De Studie Zelfcheck vind je de studie die aansluit op jouw profiel, vooropleiding en …

Decanen inschrijven voor eZine

[mc4wp_form id=”1909″]

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin