Home / Kiezen / Tussenjaartips voor ouders van studiekiezers

Tussenjaartips voor ouders van studiekiezers

Lastminute aanmelden voor een opleiding is meestal geen goed plan. Adviseer uw kind goed na te denken over zijn of haar studiekeuze.
Kan uw kind een goede keuze maken? Fijn! Bij heel wat jongvolwassenen lukt dat namelijk niet meteen na havo of vwo. Steeds meer aanstaande studenten kiezen voor een jaar ‘iets anders’ voordat zij gaan studeren. Deze tussenjaartips voor ouders helpen u misschien bij het samen vormgeven van een goed tussenjaar.

“Ik ben oudervoorlichter en heb zelf drie studerende kinderen. Ondanks mijn onderwijsachtergrond vond ik het lastig mijn kinderen te coachen bij studiekeuze. Daarom heb ik me verdiept in de rol van ouders tijdens het studiekeuzeproces en in het eerste studiejaar. Mijn kennis en ervaring vindt u op Studiekeuzekind Blog, ” aldus Hermien Miltenburg, Relatiemarketeer en oudervoorlichter bij Wageningen University & Research.

Tip 1:
Een goede studiekeuze is belangrijk. Maar niet alle jongvolwassenen zijn toe aan een uitgebalanceerde studiekeuze na hun havo of vwo. Zet niet teveel druk op het studiekeuzeproces, ik ken heel wat jongeren die lijden onder ‘keuzestress’. Een studiekeuze lastminute forceren heeft geen zin. Denk samen eens na over een tussenjaar.

Tip2:
Een goed tussenjaar moet je plannen. Maak afspraken met uw kind over wat hij wil gaan doen en wat hij daarmee denkt te bereiken. Maak ook een planning bijvoorbeeld: werken en nadenken over studiekeuze in de herfst, een wereldreis maken in de lente.

Tip 3:
Doorstuderen is niet voor elke jongvolwassene hét toekomstideaal. Praat ook eens over werken of een eigen bedrijf. Maar kiest uw kind voor doorstuderen, stimuleer uw kind dan in het tussenjaar echt te focussen op studiekeuze. Verdiep u in het studiekeuzeproces en praat met uw kind over de stappen die hij zet. Bijna 50% van de jongeren ziet de familie als de belangrijkste studiekeuzeadviseur(-s).

Tip 4:
Uw kind is volwassen, de verantwoordelijkheid voor de studiekeuze en het eventuele tussenjaar ligt bij hem. Maar samen eens kijken naar de invulling van een tussenjaar kan geen kwaad. Spreek vooral een dagbesteding af die uw kind verder helpt in zijn studiekeuze en zelfontdekking. De decaan van de middelbare school van uw kind kan misschien ook nog coachen, en decanen kennen ook studiekeuzeprofessionals en studiekeuzeprogramma’s van bijvoorbeeld hbo’s die uw kind verder kunnen helpen.

Tip 5:
Maakt u zich vooral niet teveel zorgen. Een goed gepland en goed besteed tussenjaar is voor veel studenten een verrijking. Ze weten na zo’n jaar beter wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze de komende jaren met hun leven willen doen!

Check Also

De Studie Zelfcheck

Met De Studie Zelfcheck vind je de studie die aansluit op jouw profiel, vooropleiding en …

Decanen inschrijven voor eZine

[mc4wp_form id=”1909″]

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin