Home / Eindexamen / Wat te doen tegen stress voor een examen?

Wat te doen tegen stress voor een examen?

Wat te doen tegen stress voor een examen?
Besef in de eerste plaats: stress heeft een functie! In een stress situatie gaat je hart sneller kloppen en maak je stresshormonen aan die ervoor zorgen dat je optimaal kunt presteren. Het is helemaal oké om stress te voelen. Je lichaam is gemaakt om ermee om te kunnen gaan zolang je jezelf ook momenten van rust gunt!
Deze tips helpen je stress op een gezonde manier te voorkomen.

Wat te doen tegen stress voor een examenPlan en structureer. Maak een realistisch leerplan en hou je eraan. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je op welk moment te doen hebt en dat je trots op jezelf kunt zijn als je die taak hebt afgerond. Dat geeft zelfvertrouwen en rust. En als je niet meer op schema ligt, dan pas je je plan aan. Zorg dat het actueel blijft. Het is handig om iemand om hulp te vragen bij het maken van je plan om te checken of het realistisch en uitvoerbaar is.

Zorg voor een rustige leeromgeving waar je niet afgeleid wordt. Dus leg je telefoon weg tijdens het leren!

‘Iedere keer dat je afgeleid bent duurt het 8 minuten voor je weer geconcentreerd bent’

Neem pauzes. Uren achter elkaar doorleren is vermoeiend en niet effectief. Gun jezelf een pauze van 10 minuten na 45 minuten leren zodat je weer fris en helder verder kunt.

Zorg voor beweging. En dat hoeft niet gelijk in de sportschool te zijn! Je lichaam bewegen helpt enorm om stress te verminderen. Even een blokje om, de trap aflopen, een gek dansje doen of hoelahoepen is ook bewegen. Even alle aandacht uit je hoofd en in je lichaam.

Doe een ademhalingsoefening. Voel de beweging van de ademhaling in je lichaam en concentreer je op het op en neer gaan van je buik of borst. Adem 4 tellen in en 6 of 8 tellen uit en doe dat eens 2 minuten lang. Zet de timer op je telefoon. Je hartslag daalt en je voelt je gelijk rustiger worden. Hoe vaker je dit oefent hoe vaker je op verschillende momenten van de dag jezelf zult herinneren om even tot rust te komen met de ademhaling. Je traint je hersenen daarmee om dit steeds vaker vanzelf te doen. Dus hoe vaker je nú oefent, hoe makkelijker het wordt om tijdens je examens jezelf tot rust te brengen.

Wat te doen tegen stress voor een examen?

Zorg voor voldoende nachtrust! Met een uitgeslapen hoofd kun je echt veel beter denken. Jongeren hebben eigenlijk wel 9,5 uur slaap nodig, maar daar komt bijna niemand aan. Chronisch slaaptekort heeft een negatief effect op stress. Dus af en toe uitslapen is heel gezond!

Telefoon en andere beeldschermen weg voordat je gaat slapen. Het licht van de schermen en de activiteit van je hersenen zorgen ervoor dat je moeilijker in slaap komt en minder goed uitrust.

Doe een ontspanningsoefening om op te laden of om makkelijker in slaap te vallen. Zorg dat je niet gestoord kan worden en gun jezelf 10 minuten om te luisteren naar deze oefening Relax.

Eet en drink gezond! Eet veel groente en fruit, drink veel water (of kruidenthee) en laat energy drankjes en koffie staan. De enorme hoeveelheid suiker en cafeïne in die drankjes geven je even een boost, maar zorgen er juist voor dat je daarna heel moe bent.

Dit artikel ‘Wat te doen tegen stress voor een examen?’ is samengesteld door Jolanda Ruissen. Haar bedrijf To be Young biedt yoga en mindfulness aan voor jongeren op scholen en in kleine groepen in de eigen studio in Rotterdam.
Jolanda: “Met yoga, mindfulness en coaching help ik jongeren om meer te ontspannen en de wijsheid in zichzelf te ontdekken. Zodat ze betere keuzes kunnen maken voor een leuke en succesvolle toekomst.”

Even lekker ontspannen en wegdromen? Lees hier over werkvakantie en buitenland!

Check Also

Verboden te spieken

Bij deze leraren is spieken onmogelijk. Hoewel … aan de binnenkant van een paraplu kun …

Decanen inschrijven voor eZine

[mc4wp_form id=”1909″]

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin