Home / StuFi / Zo regel je je studiefinanciering

Zo regel je je studiefinanciering

Je gaat studeren aan hbo of universiteit. Het is belangrijk om een paar zaken op tijd te regelen. Je inschrijving bij de opleiding en het aanvragen van studiefinanciering: je regelt het in 5 simpele stappen.

Stappenplan aanmelding

1. Vraag een DigiD met sms-functie aan. DigiD is je inlogcode voor de hele overheid. Je krijgt na je aanvraag binnen 5 werkdagen een brief met inloggegevens.
2. Regel een persoonlijke OV-chipkaart. Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om later je studentenreisproduct op te kunnen laden.
3. Schrijf je in voor je opleiding. Inschrijven gaat via Studielink. Ga je een lotingsstudie doen? Meld je dan vóór 15 mei aan.
4. Vraag studiefinanciering aan.|
5. Zorg ervoor dat je op je woonadres staat ingeschreven bij de gemeente.

Particuliere opleiding

Voor een opleiding aan een particuliere instelling hoef je je niet via Studielink aan te melden. In dat geval schrijf je je rechtstreeks in bij je school of universiteit.
Als je een voltijd- of duale opleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, dan heb je als je aan alle voorwaarden voldoet recht op studiefinanciering.

Prestatiebeurs

Als je studiefinanciering voor hbo of universiteit krijgt, val je onder de regels van de prestatiebeurs. Dat betekent dat je je studiefinanciering moet terugbetalen als je je diploma niet haalt.

Studentenreisproduct

Als je recht hebt op studiefinanciering, dan heb je ook recht op een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2013 heb je voor een opleiding in het hbo of aan de universiteit alleen nog recht op een studentenreisproduct tijdens de duur van je prestatiebeurs en het eerste jaar van je leenfase. Voor de meeste studies heb je 4 jaar recht op een prestatiebeurs. Dat betekent dat je 4 + 1 jaar mag reizen met het studentenreisproduct.

Aanmelden via Studielink

Ga je voor het eerst naar hbo of universiteit? Dan moet je je aanmelden voor de studie van jouw keuze. Je aanmelding regel je via Studielink. Je hebt een DigiD nodig om je bij Studielink in te schrijven voor een opleiding aan hbo of universiteit. Doe je een opleiding bij een particuliere instelling? Dan hoef je je niet via Studielink aan te melden, maar schrijf je je rechtstreeks in bij de onderwijsinstelling.

Studiefinanciering berekenen

Je wilt weten hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen. Of hoe hoog je studieschuld kan worden. Dat kan met het rekenprogramma op www.duo.nl
Daar vind je ook een rekenprogramma waarmee je kunt uitrekenen hoe hoog je studieschuld wordt en wat je uiteindelijk moet terugbetalen.

Hoe gaat loten in zijn werk?

Voor sommige opleidingen komen meer aanmeldingen binnen dan er plaatsen zijn. Om te bepalen welke studenten geplaatst kunnen worden, vindt er een loting plaats. Je kunt je per studiejaar maximaal voor één opleiding aanmelden waarvoor een loting geldt.Er zijn drie manieren waarop je toegelaten kunt worden tot een lotingsstudie als je aan de gestelde eisen voldoet:

  • centrale selectie
  • decentrale selectie
  • directe plaatsing

Centrale selectie

Met de centrale selectie wordt de centrale loting bedoeld. Binnen de centrale loting wordt er onderscheid gemaakt tussen een opleidingsloting en instellingsloting.

  • Opleidingsloting
    Als het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een opleiding groter is dan het aantal plaatsen aan alle instellingen die deze opleiding aanbieden, dan is er sprake van een opleidingsloting. Een opleidingsloting komt alleen voor in het wetenschappelijk onderwijs. Word je ingeloot? Dan plaatsen wij je aan één van de onderwijsinstellingen waar de opleiding wordt gegeven. We houden hierbij zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeur.
  • Instellingsloting
    Als het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een opleiding aan een instelling groter is dan het aantal beschikbare plaatsen aan die instelling, dan is er sprake van een instellingsloting. Een instellingsloting komt zowel voor in het hbo als aan de universiteit. Word je ingeloot? Dan ben je automatisch geplaatst voor de opleiding aan deze specifieke instelling.

Decentrale selectie

Decentrale selectie is een onderdeel van de loting. Bij decentrale selectie selecteren hogescholen en universiteiten zelf studenten voor lotingsstudies. Onderwijsinstellingen zijn verantwoordelijk voor deze selectie.

Directe plaatsing

De loting kent verschillende lotingsklassen. Studenten die in lotingsklasse A komen, worden rechtstreeks geplaatst bij de opleiding en onderwijsinstelling van hun eerste voorkeur. Zij zijn zeker van een plaats, maar moeten zich wel op tijd aanmelden, aan alle eisen voldoen en de bewijsstukken opsturen.

Bron: www.duo.nl

Check Also

Bespaartips voor 150.000 eerstejaars

150.000 eerstejaars zijn in september gestart met hun studie, met alle chaos van dien. Nieuwe …

Decanen inschrijven voor eZine

Studiekeuze eZine

Studiekeuzekrant maart 2020

Wil jij werken, leren en verdienen?

JeGaatHetMaken/Studiekeuzekrant

Sharing is caring

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin