Stap 1. Test jezelf!
Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk in je toekomstige opleiding? Waar ben je goed in? Voor welke vakken haal je hoge cijfers? Stel ook vast waar je prioriteiten liggen: wil je later een goed betaalde baan of een baan waar je erg veel plezier in hebt?
Maak een lijstje en onderstreep de belangrijkste punten. Weet je echt nog niet wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Maak dan eens een interessetest. Op www.studiekeuze123.nl/interessetest staan verschillende testen die je helpen om erachter te komen welke opleiding bij jou past.
Stap 2.
Praat met je decaan of een adviseur Als het moeilijk is om een keuze te maken, is het een goed idee om eens met een studieadviseur te gaan praten. Dat kan bijvoorbeeld de decaan van je eigen school zijn, maar je kan ook een officiële studieadviseur inschakelen. Meestal hebben die een trukendoos vol met opleidingen en ideeën. Een studieadviseur helpt je om naar aanleiding van je interesses en keuzes een studie voor je uit te zoeken die zo goed mogelijk bij je past.
Stap 3. Bezoek open dagen
Bezoek verschillende open dagen van hogescholen en universiteiten. Je krijgt niet alleen ontzettend veel informatie mee, je proeft ook de sfeer en maakt kennis met de docenten, studenten en de locatie. Maak vooraf een lijst met vragen van dingen die je te weten wilt komen en van studies waarin je in geïnteresseerd bent. Op www.studiekeuze123.nl/opedag en staat een open dagen kalender, een overzicht van alle open dagen op hogescholen en univer- siteiten.
Stap 4. Loop een dag mee
Als je door middel van de bovenstaande stappen een selectie hebt kunnen maken van een aantal studies, is het een goed idee om een dagje mee te gaan lopen bij verschillende opleidingen. De meeste universiteiten en hogescholen organiseren meeloopdagen, proef- studeren of digitaal proefstuderen. Bij meeloopdagen word je voor één dag in een groepje geplaatst en krijg je een rondleiding door de stad en het gebouw. Je volgt een college en krijgt de kans om de sfeer van de faculteit te proeven. Als je liever niet in een groepje zit of als de opleiding van je keuze geen meeloopdag organiseert, kan je ook de faculteit bellen om een afspraak te maken. Meestal word je dan voor een dag aan een eerstejaars student gekoppeld.
Stap 5. Vraag mensen over hun beroep
Vaak weet je niet wat het beroep van de buurman of je tante inhoudt. Interview daarom mensen met verschillende beroepen. Hoe ziet bij hen een werkdag eruit? Waar moet je goed in zijn? Welke opleiding hebben ze gedaan? Is dat beroep iets voor jou? Waarom wel of waarom niet? Welk beroep vinden zij (anders) bij jou passen? Op www.studiekeuze123.nl staat bij elke opleiding wat je er later mee kunt gaan doen. Ook kun je studies zoeken die passen bij het werk dat jij later wilt gaan doen.
Handige vragen voor een open dag
Probeer tijdens een open dag vooral studenten te spreken die de opleiding volgen. Dan hoor je zelf waarom ze een opleiding leuk vinden en wat lastig is. Bedenk ook waar je zelf de voorkeur aan geeft. Vind je het prettig om deel uit te maken van een grote groep studenten of juist in kleine groepen te werken? Werk je graag onder begeleiding of liever zelfstandig?
■ Wat houdt de opleiding precies in?
■ Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?
■ Krijg je hoorcolleges, practica, werkgroepen of werkcolleges?
■ Werk je veel samen?
■ Hoe groot zijn de groepen?
■ Hoe is het contact met de docenten?
■ Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?
■ Hoeveel studenten zitten in het eerste jaar?
■ Hoeveel studenten vallen uit? Waarom?
■ Zijn er bepaalde ‘struikelvak- ken’ die lastig zijn? Heb je tips om die wel te halen?
■ Is er een bindend studieadvies en wat houdt dat in?
■ Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of moet je juist opdrachten maken?
■ Waarin verschilt deze opleiding ten opzichte van dezelfde op- leiding in andere plaatsen?
■ In welke beroepen komen de meeste studenten terecht?
■ Zijn er ook studenten- of studieverenigingen verbonden aan deze studie?
■ Is er een introductieperiode/ kamp en hoe gaat dat?
(Bron: www.studiekeuze123.nl)
Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 3200 erkende opleidingen aan hogescholen en universiteiten met elkaar vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en studentenoordelen. Je kunt zelf bepalen welke criteria je belangrijk vindt en kijken welke studie het beste bij je past.
Op Studiekeuze123.nl vind je ook open dagen, tot welke opleiding je toegang hebt met je havo- of vwo-profiel en bachelor-master aansluitingen. De site geeft een betrouwbare en objectieve vergelijking van opleidingen. Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (Vereniging Hogescholen, VSNU, en NRTO) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.