5 tips voor een dijk van een LinkedIn profiel. Je LinkedIn-profiel is je digitale visitekaartje; je laat zien wie je bent, welke vaardigheden je in huis hebt en welke werkervaring je al hebt opgedaan. Een professioneel LinkedIn-profiel vergroot je kans op het vinden van je droombaan of -afstudeerstage. Hoe je dat voor elkaar krijgt? LinkedIn-expert Martine Meijburg deelt hieronder 5 praktische tips.
1. Zorg voor een zakelijke profielfoto
“Het is tijdens een sollicitatiegesprek erg prettig voor je gesprekspartner als hij je kan herkennen van je profielfoto. Gebruik daarom een recente en duidelijke foto, waar alleen jij op staat. En houd het zakelijk. Vakantiefoto’s, partyfoto’s of foto’s met je huisdier zijn dus niet geschikt.
2. Kies een pakkende headline
“Welke zin typeert jou? De tekstregel onder je naam is het eerste wat mensen zien als ze je via LinkedIn opzoeken. Automatisch staat er je huidige functie en het bedrijf waar je werkt, maar je kunt deze regel ook personaliseren. Zo laat je net wat meer van je professionele persoonlijkheid zien. Wees in elk geval kort en bondig, je hebt maximaal 120 karakters tot je beschikking.”
3. Schrijf een slimme persoonlijke samenvatting (summary)
“Je hebt 30 seconden om de aandacht te trekken. Als een bezoeker de summary op jouw profiel leest, weet hij als het goed is meteen wie je bent en waar je goed in bent. Denk ook na over de trefwoorden die je gebruikt en verwerk deze in de lopende tekst. Trefwoorden zijn niet alleen erg handig voor je vindbaarheid op LinkedIn, maar ook op Google. Stap in de schoenen van een recruiter of HR-professional bij de werkgever van je dromen en bedenk trefwoorden die hij zou gebruiken in zijn zoektocht naar de ideale kandidaat. Verrijk tot slot je samenvatting met media, zoals een Pinterest-CV of een SlideShare-presentatie, waarin je nog meer van jezelf laat zien
4. Laat zien welke werkervaring je hebt
“Ook als je net de arbeidsmarkt betreedt, heb je al relevante werkervaring opgedaan. Denk aan je bijbaantjes en stages, maar ook aan interessante projecten die je tijdens je studie hebt gedaan. Voeg dit allemaal toe aan je profiel. Geef in de omschrijving steeds kort aan wat je taken en verantwoordelijkheden waren. Ook kun je secties aanmaken voor je nevenactiviteiten, bijvoorbeeld je werkzaamheden voor een vereniging, bestuur of vrijwilligerswerk. Voeg ook media toe aan deze secties, zoals video’s, presentaties en documenten.”
5. Showcase je vaardigheden
“Waar ben jij nou écht goed in? Wat zijn jouw talenten en waarin onderscheid je je van anderen? Dat laat je zien met de skills. Deze vaardigheden kun je zelf aan je profiel toevoegen. Je netwerk kan ze volgens endorsen (aanbevelen). Als een medestudent vindt dat je goed bent in bijvoorbeeld projectmanagement, kan hij of zij dat ook zelf aangeven. LinkedIn vraagt je vervolgens of je de vaardigheid wilt toevoegen aan je profiel. Wees selectief in het toevoegen van skills en hou het relevant, koffie drinken is geen skill.”
Bonustip: personaliseer je URL
“LinkedIn maakt automatisch een URL aan voor je profiel, maar wist je dat je deze ook kunt personaliseren naar nl.linkedin.com/in/jouwnaam? Deze gepersonaliseerde link kun je gemakkelijk delen via bijvoorbeeld je e-mailhandtekening, Twitter-biografie en visitekaartje.”
Ben je nieuwsgierig naar LinkedIn als (social) marketingtool? Bestel dan het boek ‘LinkedIn marketing in 60 minuten’ van LinkedIn-expert Martine Meijburg via www.seconddegree.nl.
Voor tips over de rol van social media in jouw nieuwe baan, klik hier